DATUK Ibrahim Ali (dua kiri) ketika pelancaran Perkasa Bandung di Bandung, Indonesia kelmarin. – Foto ihsan Facebook Perkasa Malaysia

BANDUNG 2 Nov. – Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) kecewa apabila pelajar Malaysia yang menuntut di beberapa universiti di sini dalam bidang kritikal tidak mendapat tajaan atau pinjaman daripada Majlis Amanah Rak-yat (Mara) serta mana-mana agensi kerajaan yang lain.

Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, pelajar yang menuntut dalam bidang pergigian, perubatan dan farmasi sewajarnya mendapat tajaan kerana mereka layak serta menuntut di institusi pengajian tinggi (IPT) yang diiktiraf.

Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan supaya memberikan kelonggaran kepada pelajar terbabit untuk mendapatkan tajaan atau pinjaman seperti yang dinikmati oleh mahasiswa yang menuntut di Malaysia dan negara-negara lain.

“Saya terkejut apabila pelajar bumiputera dan Melayu seperti di Universiti Padjajaran serta Institut Teknologi Bandung datang ke sini menuntut ilmu dengan belanja sendiri walaupun ada antara mereka bukan daripada golongan berada.

“Universiti di sini diiktiraf tetapi kenapa mereka tidak diberikan pinjaman seperti pelajar di Mesir dahulu, tambahan pula pelajar ini menuntut dalam bidang kritikal yang negara amat memerlukan khidmat mereka.

“Setidak-tidaknya pelajar ini diberi pinjaman untuk menampung yuran dan kos sara hidup kerana mereka adalah bumiputera yang mempunyai hak dalam Perlembagaan malah mereka layak mendapatkan biasiswa,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas bertemu dengan pelajar Malaysia yang menuntut di IPT di sini hari ini.
Yang turut hadir, Pengerusi Penaja Kelab Pribumi Perkasa Bandung, Syed Abdul Kadir Al-Haddad Syed Osman; Ketua Penerangan Perkasa, Hasan Basri; Pengerusi Biro Antarabangsa Perkasa, Datuk Mustapha Yaakob dan barisan Ahli Dewan Tertinggi pertubuhan tersebut.

Sementara itu, Syed Abdul Kadir berkata, pelajar yang menuntut di sini menghadapi kesulitan untuk mendapatkan biasiswa mahupun pinjaman daripada kerajaan atau agensi lain seperti Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Mara atau Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Katanya, permohonan mereka untuk mendapatkan pinjaman atau biasiswa daripada agensi terbabit tetap ditolak biarpun mendapat keputusan cemerlang.

“Perkara ini menyebabkan kami tertanya-tanya apakah kriteria pemilihan pelajar untuk mendapat pinjaman atau biasiswa ini kerana permohonan dibuat dengan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

“Isu ini amat membebankan pelajar di sini kerana yuran pengajian yang tinggi, jadi kami menyeru kepada kerajaan supaya diberi kelonggaran untuk kami mendapatkan pinjaman atau biasiswa,” katanya. – Utusan Malaysia, 3 November 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *