Pak Herman Prayitno menyerahkan surat tauliah kepada Yang di-Pertuan Agong,¬†Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di Istana Negara hari ini. – Pix BERNAMA

KUALA LUMPUR: Duta Besar Indonesia ke Malaysia yang baru, Herman Prayitno hari ini menyerahkan tauliah pelantikan beliau kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di Istana Negara, di sini.

Penyerahan tauliah itu diadakan bersama tujuh lagi duta asing yang akan memulakan tugasnya di negara ini.

Mereka ialah Duta Besar Romania, Constantin Volodea Nistor; Duta Besar Denmark, Nicolai Ruge; Duta Besar Itali, Mario Sammartino; Duta Besar Finland; Matti Johnnes Pullinen; Duta Besar Norway, Hans Ola Urstad; Duta Besar Sweden, Bengt Carlsson dan Ketua Perwakilan European Union (EU) ke Malaysia, Luc Vandebon.

Herman, 61, adalah bekas Ketua Turus Angkatan Udara Tentera Nasional republik itu dan berkelulusan dari Akademi Tentera Udara Yogyakarta.

Seluruh Ahli Majlis PAPTI mengucapkan syabas atas pelantikan Pak Herman sebagai Duta Besar Indonesia ke Malaysia dan selamat datang. Semoga pelantikan itu dapat mengukuhkan lagi hubungan mesra antara KBRI dan PAPTI selepas ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *