JAKARTA 13 Okt. – Pelajar Malaysia di Indonesia dinasihatkan supaya tidak bertindak balas terhadap provokasi oleh beberapa pihak ekoran tercetusnya semula isu sempadan melibatkan kedua-dua negara.

Education Malaysia di Indonesia (dahulunya Jabatan Penuntut Malaysia) yang mengeluarkan nasihat itu berkata, ia bertujuan mengelak keadaan menjadi bertambah buruk.

Atase Pendidikan di Kedutaan Malaysia di Jakarta, Ludinata Misnun, memberi jaminan kepada ibu bapa pelajar bahawa pihak Education Malaysia di Indonesia dengan kerjasama Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta sedang memantau 24 jam keadaan keselamatan dan kebajikan anak-anak mereka, berikutan  perkembangan terbaru itu.

Katanya, pelajar Malaysia di seluruh Indonesia telahpun diingatkan supaya sentiasa berwaspada ketika berada di luar rumah bagi mengelak diri daripada terheret dalam kancah  pertikaian isu ini.

“Kami mendapat aduan daripada pelajar yang sedang menjalankan latihan amali di hospital bahawa mereka diprovokasi oleh beberapa doktor dan jururawat.

Ada juga aduan pelajar diprovokasi oleh sebahagian pensyarah dan rakan kuliah dari Indonesia.

“Bagi mengelak perkara yang tidak diingini, EM Indonesia telah meminta semua pelajar Malaysia supaya tidak menjawab atau memberi sebarang respons kepada rakyat Indonesia yang  cuba membuat provokasi kepada mereka,” katanya. – Bernama Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *