PRESIDEN PAPTI, Dr Shamsul Bahar Abdul Kadir (duduk kanan) bersama sebahagian ahli PAPTI yang hadir pada majlis Halal Bihalal PAPTI, baru-baru ini.

KUALA LUMPUR: Majlis Halal Bihalal Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI) berlangsung sederhana tetapi meriah dengan kehadiran lebih 100 alumni Indonesia dari angkatan 50-an hingga angkatan 2000-an beserta keluarga masing-masing.

Majlis itu berlangsung di Restoran Nelayan, Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur pada malam 1 Oktober lalu bukan sahaja mempertemukan rakan-rakan sekuliah, seuniversiti atau seangkatan malahan turut menjalinkan silaturrahim antara generasi lama dan baru dalam PAPTI.

Walaupun pada malam tersebut turut dilangsungkan majlis resepsi perkahwinan di restoran berkenaan di samping para pengunjung restoran makanan laut itu, ia tidak mengganggu para alumni untuk bertemu, berkenalan, bertukar cerita dan mengimbau kenangan lalu ketika melanjutkan pelajaran di Indonesia sambil menikmati bufet steamboat seafood yang disediakan.

Lebih membanggakan ada di antara mereka pertama kali bertemu semula sejak menamatkan pengajian dan kembali ke tanah air manakala tidak ketinggalan yang membawa sama anak-menantu serta cucu-cucu masing-masing.

“Seronok dapat bertemu kawan-kawan lama dan angkatan muda dalam majlis seperti ini. Saya harap PAPTI dapat terus menganjurkan majlis seperti ini. Kalau boleh di tempat-tempat yang lebih sesuai tanpa gangguan daripada pengunjung lain,” komen seorang alumni yang hadir.

Rata-rata mereka yang hadir seronok dan gembira dapat bertemu rakan-rakan lama sehingga ada yang tidak mempedulikan makanan di atas meja kerana banyak hal yang mahu dibualkan sambil bergambar bersama dan mereka mengharapkan PAPTI dapat meneruskan program seperti ini lebih kerap.


Lagi gambar-gambar menarik dalam galeri PAPTI…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *