Sdr Lukman Ismail mengadakan pertemuan empat mata dengan Prof. Dr. Muhammad Nasih di kampus Universitas Airlangga, Surabaya, baru-baru ini.

SURABAYA: Presiden PAPTI, Sdr Lukman Ismail telah mengadakan kunjungan ke atas Rektor Universitas Airlangga (UA), Prof. Dr. Mohammad Nasih di pejabatnya di sini pada 2 Julai lalu.

Pertemuan Sdr Lukman yang juga Ketua Ikatan Alumni Universitas Airlangga (IKA-UA) Malaysia dengan Rektor itu sempena lawatan beliau selama empat hari ke Surabaya, Indonesia.

Antara isu yang dibincangkan dalam pertemuan itu ialah mengenai exit exam yang diwajibkan ke atas semua mahasiswa termasuk dari Malaysia yang menamatkan pengajian mereka dalam bidang-bidang profesional khususnya perubatan, pergigian dan farmasi.

“Kita berusaha untuk membolehkan mahasiswa Malaysia dikecualikan daripada menduduki exit exam. Bapak Rektor memahami kesulitan yang dialami mahasiswa kita tetapi beliau tidak dapat dikecualikan kerana ia adalah arahan daripada pihak kerajaan Indonesia dan berlaku di seluruh Indonesia.

“Mahasiswa yang tamat pengajian perlu menduduki peperiksaan ini bagi membolehkan pihak universiti mengeluarkan ijazah yang diperoleh dan dibenarkan mengikuti konvokesyen,” kata Sdr Lukman.

Selain itu, Prof. Dr. Muhammad Nasih juga berharap lebih ramai pelajar Malaysia melanjutkan pelajaran di UA termasuk dalam bidang-bidang sosial, ekonomi, sains dan lain-lain.

Sehubungan itu, beliau berharap PAPTI dan juga IKA-UA Malaysia dapat membantu menarik pelajar-pelajar Malaysia untuk belajar di UA, selain membantu merealisasikan matlamat universiti yang memasuki ranking 500 terbaik dunia.

Bersama Dr. Junaidi Khotib.

Sementara itu dalam pertemuan dengan Dr. Junaidi Khotib, Wakil Rektor IV itu mengalu-alukan jika pihak PAPTI dan IKA-UA Malaysia mempelawa pelajar-pelajar dari Malaysia untuk belajar di universiti tersebut.

“Malah jika ada pelajar yang mendapat sokongan daripada pihak alumni, memang kita langsung meluluskan permohonan tersebut. Itu jaminan kami kerana pemilihan pelajar yang mendaftar masuk adalah dipihak kami,” kata Dr. Junaidi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *