Lukman Ismail diiringi Muhammad Rashdi menyampaikan anugerah kepada salah seorang pelajar Malaysia di Universitas Sumatera Utara (USU) yang cemerlang di Medan, baru-baru ini.

MEDAN: Para pelajar Malaysia di Indonesia digesa menimba ilmu dan pengalaman sebanyak mungkin sepanjang mengikuti kuliah di negara ini sebagai persiapan memasuki alam pekerjaan selepas lulus kelak.

Presiden Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI), Sdr Lukman Ismail berkata, para pelajar perlu bukan sahaja mencipta kecemerlangan dalam bidang akademik di universiti tetapi juga perlu mencari elemen lain di luar kampus.

Beliau berkata, perkara itu perlu memandangkan para pelajar terbabit, apabila lulus dan pulang ke tanah air, mereka terpaksa bersaing dengan lulusan sama dari universiti tempatan dan luar negara lain.

“Cabaran mahasiswa sekarang terutama bidang perubatan sekarang amat mencabar, tidak seperti zaman saya dahulu. Sekarang nak tunggu ditempatkan di hospital mengambil masa sehingga setahun atau lebih.

“Waktu yang terluang itu, jika tidak diisi dengan perkara yang berfaedah lain akan merugikan anda semua. Sebab itu saya galakkan anda mencari ‘ilmu tambahan’ sebagai bekalan dan sebagai x-factor dalam diri,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Malam Anugerah Kecemerlangan Perwakilan Mahasiswa Malaysia Universitas Sumatera Utara (PMUSU) Ke-12 di sini, baru-baru ini.

Turut hadir Yang Dipertua Persatuan Kebangsaan Pelajar-pelajar Malaysia di Indonesia (PKPMI) Cawangan Medan, Sdri Natasha As-Sakinah Mohd. Rosli dan Pengerusi PMUSU, Sdr Muhammad Rashdi.

Lukman berkata, beliau mengalu-alukan graduan Indonesia yang bergiat aktif dalam pertubuhan bukan kerajaan (NGO)  membantu masyarakat sementara menunggu penempatan ke hospital, selain ‘bekerja’ di klinik-klinik swasta.

Malah beliau juga mengalu-alukan  para pelajar di Medan agar menganggotai PAPTI bagi membolehkan mereka terlibat dalam aktiviti yang dijalankan oleh persatuan ini.

“PAPTI sekarang sudah lebih terbuka, dan kita membuka keahlian kepada pelajar yang belum tamat pengajian. Kita juga sudah membuka peluang alumni untuk menubuhkan cawangan PAPTI mengikut kota-kota di mana mereka belajar. Ini semua bagi menggalakkan lebih ramai alumni menganggotai PAPTI,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *