Berikut adalah teks ucapan penuh Presiden PAPTI semasa Malam Himpunan Alumni Indonesia 2015 yang berlangsung pada 5 Disember lalu:

TEKS UCAPAN
LUKMAN BIN ISMAIL
PRESIDEN PERSATUAN ALUMNI PENDIDIKAN TINGGI INDONESIA
PADA MALAM HIMPUNAN ALUMNI INDONESIA 2015
DI DEWAN TUN HUSSEIN ONN, PWTC KUALA LUMPUR
PADA 5 DISEMBER 2015 BERSAMAAN 23 SAFAR 1437
  
TERIMA KASIH TUAN/PUAN PENGERUSI MAJLIS
YANG BERHORMAT DATO SERI IDRIS BIN JUSOH,
MENTERI PENDIDIKAN TINGGI MALAYSIA
YANG TERHORMAT BAPAK HERMAN PRAYITNO
DUTA BESAR INDONESIA DI MALAYSIA

YANG BERBAHAGIA DIF-DIF TERHORMAT,  TAN SRI-TAN SRI, DATO SERI-DATO SERI, DATO’-DATO’, DATIN-DATIN, BARISAN AHLI MAJLIS PAPTI, AHLI-AHLI PERSATUAN ALUMNI PENDIDIKAN TINGGI INDONESIA, PARA ALUMNI  INDONESIA, RAKAN-RAKAN MEDIA SETERUSNYA PARA HADIRIN SEKALIAN

ALHAMDULILLAH BERSYUKUR KEPADA ALLAH S.W.T KERANA KERANA DENGAN LIMPAH KURNIANYA KITA DAPAT BERKUMPUL PADA MALAM INI DI DEWAN YANG TERSERGAM INDAH INI UNTUK MERAIKAN MALAM HIMPUNAN ALUMNI INDONESIA YANG JULUNG-JULUNG KALINYA DIADAKAN.

SEBELUM ITU TERLEBIH DAHULU SAYA BAGI PIHAK SELURUH BARISAN AHLI MAJLIS DAN AHLI-AHLI PERSATUAN ALUMNI PENDIDIKAN TINGGI INDONESIA INGIN MERAKAMKAN UCAPAN TERIMA KASIH TIDAK TERHINGGA KEPADA YB DATO SERI IDRIS BIN JUSOH KERANA DALAM KESIBUKAN BELIAU MASIH SUDI UNTUK HADIR PADA MALAM INI, SEKALI GUS MENJADIKAN MALAM HIMPUNAN ALUMNI INDONESIA YANG DIADAKAN BERSEMPENA SAMBUTAN 40 TAHUN PENUBUHAN PERSATUAN INI, LEBIH BERMAKNA KEPADA KAMI.
DATO SERI,

WALAUPUN KALI PERTAMA HIMPUNAN SEPERTI INI DIADAKAN NAMUN ALHAMDULILLAH SAMBUTAN YANG KAMI TERIMA AMAT MENGGALAKKAN. MEREKA YANG HADIR PADA MALAM INI TERDIRI DARIPADA KALANGAN ALUMNI JAKARTA (MANA ALUMNI JAKARTA ANGKAT TANGAN NAK TENGOK BERAPA RAMAI?), BANDUNG? YOGYAKARTA? SEMARANG? SURABAYA? BALI? UJUNG PANDANG? MEDAN? PEKAN BARU? ADALAGI KOTA-KOTA YANG TIDAK SEBUT? (TERIMA KASIH) DAN DARI PELBAGAI GENERASI MULAI ANGKATAN 50-AN LAGI, 60-AN, 70-AN, 80-AN SEHINGGA KE GENERASI ALAF BARU SERTA MEREKA YANG BAHARU MENAMATKAN PENGAJIAN DAN KEMBALI KE TANAH AIR.

INI MERUPAKAN SATU PENCAPAIAN BESAR BAGI PAPTI MEMANDANGKAN BUKAN SUATU PERKARA YANG MUDAH UNTUK MENGUMPUL SEBEGINI RAMAI KALANGAN ALUMNI DI BAWAH SATU BUMBUNG. SAYA PERCAYA MASIH RAMAI RAKAN-RAKAN ALUMNI YANG MAHU HADIR PADA MALAM INI TETAPI MEMANDANGKAN KETERBATASAN RUANG MAKA JUMLAH KEHADIRAN TERPAKSA DIHADKAN. INSYA-ALLAH JIKA ADA PELUANG, KITA AKAN MENGADAKAN LAGI HIMPUNAN SEPERTI INI DAN BERHARAP LEBIH RAMAI ALUMNI TERMASUK DARI WILAYAH-WILAYAH LAIN YANG TIDAK DAPAT BERSAMA MALAM INI. MUNGKIN KITA BOLEH MENGADAKANNYA DI DATARAN MERDEKA SELEPAS INI, SIAPA TAHU. SEBENARNYA PERKARA ITU TIDAK MUSTAHIL MEMANDANGKAN JUMLAH ALUMNI INDONESIA PADA HARI INI MENCAPAI PULUHAN RIBU ORANG.  

TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN;

40 TAHUN SEBAGAI SEBUAH PERSATUAN ALUMNI SUDAH PASTI BANYAK KENANGAN PAHIT MANIS DAN SUKA DUKA YANG KAMI LALUI. BUKAN MUDAH UNTUK MEMPERTAHANKAN SESUATU PERSATUAN DAN MASIH BERGERAK AKTIF SEPERTI INI JIKA BUKAN KERANA KECEKALAN DAN SEMANGAT YANG DITUNJUKKAN OLEH BARISAN KEPIMPINAN TERDAHULU. MEREKA MENGHADAPI SEGALA CABARAN INI DAN MEMPERTAHANKAN PAPTI DARIPADA LENYAP KERANA INILAH SATU-SATUNYA WADAH BAGI ALUMNI SELURUH INDONESIA UNTUK BERNAUNG. TERIMA KASIH KEPADA PARA PENGASAS, PARA PEMIMPIN DAN BARISAN JAWATANKUASA TERDAHULU YANG TELAH MEMBAWA PAPTI BERADA DI KEDUDUKAN TERSENDIRI DAN PERNAH MENGECAPI KEMASYURAN SEBAGAI SEBUAH PERSATUAN ALUMNI YANG DISEGANI.

ATAS KEPERCAYAAN KERAJAAN, PAPTI PERNAH DIBERI PERANAN MENGENDALIKAN KURSUS BAGI CALON-CALON PELAJAR YANG MAHU MENDUDUKI UJIAN MASUK PERGURUAN TINGGI NASIONAL INDONESIA, IAITU SYARAT WAJIB UNTUK MEMASUKI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI DI NEGARA ITU PADA TAHUN-TAHUN 1980-AN SEHINGGA PERTENGAHAN 1990-AN DAHULU. MALAH PERANAN PAPTI INI TURUT MENDAPAT PENGIKTIRAFAN OLEH KERAJAAN INDONESIA. MALANGNYA SEJAK 1997, PAPTI TIDAK LAGI MENGENDALIKAN KURSUS SEDEMIKIAN EKORAN KEPUTUSAN KERAJAAN MENGHENTIKAN PENGHANTARAN PELAJAR KE LUAR NEGARA TERMASUK KE INDONESIA DISEBABKAN KEGAWATAN EKONOMI PADA MASA ITU.

SEJAK ITU NAMA PAPTI SEOLAH-OLAH LENYAP BUKAN SAHAJA DALAM KALANGAN MASYARAKAT MALAHAN DALAM KALANGAN PELAJAR-PELAJAR MALAYSIA DI INDONESIA DAN ALUMNI GENERASI MUDA. INI KERANA PARA PELAJAR YANG MAHU MELANJUTKAN PENGAJIAN MEREKA KE INDONESIA SELEPAS ITU TIDAK LAGI MELALUI PAPTI SEBALIKNYA SEMUANYA DIURUSKAN OLEH EJEN-EJEN SWASTA.

JUSTERU, PAPTI AMAT BERHARAP DAPAT SEKIRANYA DIBERI PELUANG DAN PERANAN SEKALI LAGI SEBAGAI BADAN YANG MENGENDALIKAN KURSUS-KURSUS PERSEDIAAN KEPADA CALON-CALON PELAJAR TAJAAN KERAJAAN KE INDONESIA. DENGAN PENGALAMAN YANG DIMILIKI OLEH AHLI-AHLI KAMI, KAMI BOLEH BERKONGSI DENGAN BAKAL-BAKAL MAHASISWA, LEBIH-LEBIH LAGI DARI SEGI PERSEDIAAN BAGI MENJALANI KEHIDUPAN SEBAGAI SEORANG PELAJAR DI INDONESIA.

DATO’ SERI, TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN;

KETIKA SAYA DITERIMA MASUK KE UNIVERSITAS AIRLANGGA, SURABAYA PADA TAHUN 1989 DAHULU, RAMAI KALANGAN SAUDARA MARA DAN ORANG KAMPUNG BERTANYA KENAPA SAYA MEMILIH INDONESIA SEBAGAI DESTINASI UNTUK MELANJUTKAN PENGAJIAN. SOALAN YANG SERING MEREKA LONTARKAN … “IKTIRAF KE?”. SEBENARNYA PENCAPAIAN DAN KEJAYAAN LULUSAN INDONESIA SEJAK TAHUN-TAHUN 1960-AN SEHINGGA KINI TIDAK DAPAT DINAFIKAN LAGI. RAMAI KALANGAN ALUMNI PAPTI TERMASUK YANG BERADA DI DALAM DEWAN INI BOLEH DIJADIKAN CONTOH BAHAWA LULUSAN INDONESIA SEBETULNYA SETANDING MALAH ADA YANG LEBIH BAIK BERBANDING INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI DI NEGARA-NEGARA BARAT. INSTITUSI INI TELAH MELAHIRKAN TOKOH-TOKOH DALAM PELBAGAI BIDANG SEPERTI POLITIK, KORPORAT, AKADEMIK, PERUBATAN, SAINTIS SEHINGGALAH KEPADA GURU-GURU PAKAR DAN GURU CEMERLANG DI SEKOLAH-SEKOLAH SELURUH NEGARA.

JUSTERU, BERSEMPENA 40 TAHUN PAPTI INI, KAMI AKAN MEMBERIKAN PENGIKTIRAFAN KEPADA SEBAHAGIAN KECIL LULUSAN INDONESIA YANG TELAH MENCAPAI KEJAYAAN DAN KEGEMILANGAN DALAM BIDANG-BIDANG MASING-MASING. SUDAH TENTU RAMAI LAGI ALUMNI INDONESIA YANG MEMPEROLEH PENCAPAIAN TERTINGGI DALAM BIDANG YANG DICEBURI MEREKA, YANG BEGITU PANJANG UNTUK DISENARAIKAN SATU-PERSATU. INI MENUNJUKKAN PRODUK LULUSAN INDONESIA JUGA ADALAH BERKUALITI TINGGI DAN SUDAH MELAHIRKAN INSAN-INSAN YANG SANGAT BERGUNA UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA TERCINTA, WALAUPUN PADA AWALNYA LULUSAN INDONESIA DIPANDANG SINIS OLEH SESETENGAH MASYARAKAT.

TIADA YANG MUDA, TIADALAH YANG TUA. PAPTI JUGA TIDAK LUPA PERANAN YANG DIMAINKAN OLEH KALANGAN ALUMNI GENERASI MUDA. MEREKA TELAH MELETAKKAN NAMA MEREKA SEBAGAI IDOLA MASYARAKAT. LEBIH MEMBANGGAKAN PENCAPAIAN YANG DIPEROLEH MEREKA BUKAN KERANA BIDANG KEILMUAN YANG MEREKA PELAJARI DI INDONESIA, TETAPI LEBIH DARIPADA ITU. INILAH YANG PERLU DICONTOHI OLEH PARA GENERASI MUDA LAIN HARI INI DAN AKAN DATANG. MEREKA YANG DIPILIH SEBAGAI PENERIMA ANUGERAH IKON PAPTI INI DIHARAP JUGA DAPAT MENJADI DUTA KEPADA PERSATUAN INI UNTUK MENARIK LEBIH RAMAI ALUMNI GENERASI BARU MENGENALI, MENDEKATI DAN MENGANGGOTAI PAPTI.

MENGAMBIL KIRA PENCAPAIAN TERSEBUT, PAPTI AMAT BERHARAP AGAR KERAJAAN KHUSUSNYA KEMENTERIAN PENDIDIKAN TINGGI TERUS MENGHANTAR PARA PELAJAR KITA KE INDONESIA DAN PAPTI BERHARAP JUMLAH ITU DAPAT DIGANDAKAN BERBANDING SEKARANG. PAPTI JUGA BERHARAP KERAJAAN MALAYSIA MENGIKTIRAF LEBIH BANYAK BIDANG PENGAJIAN DARI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI DI INDONESIA DAN TIDAK HANYA TERTUMPU DALAM BIDANG PERUBATAN, PERGIGIAN DAN FARMASI SEMATA-MATA. INI KERANA INDONESIA JUGA MEMILIKI BANYAK KEPAKARAN LAIN YANG KURANG DITAWARKAN OLEH INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI TINGGI TEMPATAN SEPERTI SENI BINA, KEJURUTERAAN PENERBANGAN, KEJURUTERAAN MARIN, PERFILEMAN DAN KANDUNGAN KREATIF. SEMENTELAH KOS SARA HIDUP DAN YURAN PENGAJIANNYA JUGA  TIDAKLAH TERLALU TINGGI. PADA MASA YANG SAMA, PAPTI BERHARAP AGAR PEMERINTAH INDONESIA DAPAT MEMBUKA PINTU LEBIH LUAS KEPADA PARA MAHASISWA DARI MALAYSIA UNTUK MENGIKUTI KULIAH DI UNIVERSITAS-UNIVERSITAS DI SELURUH INDONESIA.

AKHIRUL KALAM, SAYA MEWAKILI SELURUH JAWATANKUASA PELAKSANA SAMBUTAN 40 TAHUN PAPTI INGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA PARA PENAJA KHUSUSNYA E.A TECHNIQUE YANG SEDIA MENJADI PENAJA UTAMA SAMBUTAN, DI SAMPING SYARIKAT-SYARIKAT KORPORAT, BADAN BERKANUN, PIHAK SWASTA SERTA INDIVIDU-INDIVIDU YANG MEMBERIKAN PENAJAAN DAN SUMBANGAN SEHINGGA MALAM HIMPUNAN ALUMNI INDONESIA 2015 INI DAPAT DILAKSANAKAN DENGAN JAYANYA.

JUGA TIDAK LUPA KEPADA SELURUH BARISAN AHLI MAJLIS PAPTI, AHLI-AHLI PAPTI DAN PARA ALUMNI INDONESIA YANG HADIR PADA MALAM INI. TANPA KEHADIRAN ANDA SEMUA, MAJLIS KITA INI TIDAK DAPAT DIJAYAKAN.

SAYA JUGA MENYERU KEPADA PARA ALUMNI YANG BELUM MENDAFTAR SEBAGAI AHLI PAPTI DAPATLAH SEKIRANYA MENGANGGOTAI PERSATUAN INI KERANA TANPA AHLI SESEBUAH PERSATUAN BOLEH TERKUBUR. JUSTERU, BAGI MEMASTIKAN KELESTARIAN PAPTI, KAMI AMAT BERHARAP PENYERTAAN KALANGAN GENERASI MUDA DALAM PAPTI DAN KALIANLAH PEWARIS PERSATUAN INI PADA MASA DEPAN. UNTUK ITU PIHAK URUS SETIA TELAH MEMBUKA KAUNTER PENDAFTARAN AHLI DI LUAR DEWAN DENGAN BAYARAN MINIMUM 10 RINGGIT SAHAJA. 

DIKESEMPATAN INI JUGA SAYA MENJEMPUT AHLI-AHLI PAPTI UNTUK MENGHADIRI MESYUARAT AGUNG TAHUNAN PAPTI YANG KE-22, YANG AKAN DIADAKAN PADA 26 DISEMBER INI BERMULA 10 PAGI DI UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, DI SERDANG, YANG NOTISNYA SAYA DIFAHAMKAN TELAH DIEDARKAN OLEH SETIAUSAHA AGUNG PADA MALAM INI.

SEKIAN, WABILLAHITAUFIK WALHIDAYAH
WASSALAMUALAIKUAM WARAHMATULLAHI WABAROKATUH
DAN TERIMA KASIH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *