Rombongan Alumni ITB’69 dan wakil-wakil PAPTI Bandung bergambar bersama di Kelab Golf UKM, Bandar Baru Bangi, Selangor baru-baru ini.

SEBANYAK 19 alumni Institut Teknologi Bandung (ITB) angkatan 1969 (Alumni ITB’69) telah mengadakan lawatan mesra ke atas Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI) Bandung di Bangi, pada 26 hingga 29 Januari lalu.

Rombongan diketuai oleh Ibu Agustina Purwo (Ibu Tina), Ketua Alumni ITB’69 daripada Jurusan Senirupa, ITB.

Antara aktiviti sepanjang lawatan tersebut ialah  pertandingan golf persahabatan antara Alumni ITB’69 dengan PAPTI Bandung.

PAPTI Bandung diwakili oleh Prof. Emeritus Muhammad Yahya, Ir. Onn Mohd Yusof, Dr. Jamaluddin Basharuddin dan seorang ‘pemain import’ dari Universitas Indonesia (UI) angkatan 1970 iaitu Dr. Mokhtar Abu Bakar.

Selesai pertandingan tersebut, semua rombongan telah dijamukan dengan makan tengah hari sambil bertukar-tukar cenderamata.

Rombongan turut dibawa melawat Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Kedua-dua pihak berharap kunjungan sebegini sebaiknya dilakukan lebih kerap bagi menjalin persahabatan yg lebih erat antara Alumni ITB’69 dan alumni Malaysia yang pernah kuliah di Bandung.

Berdasarkan perancangan, PAPTI Bandung akan mengadakan kunjung ke Banding pada  11 November 2020 dan akan mengadakan pertemuan dengan rakan-rakan alumni di ITB. – Dr Ismail Abdullah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *