Ari Purbayanto (duduk empat dari kanan), Lukman Ismail (tiga dari kanan), Sabela Gayo (empat dari kiri) dan Asep Saefuddin (tengah).

Atase Pendidikan dan Kebudayaan KBRI Kuala Lumpur, Prof. Dr. Ari Purbayanto berkata, malah pihaknya mengalu-alukan kerjasama dan hubungan baik antara PAPTI dan PAM, sekali gus dapat mengeratkan hubungan ‘people-to-people’ antara dua negara.

Beliau berkata, sehingga kini terdapat kira-kira 5,000 mahasiswa Malaysia sedang kuliah di Indonesia manakala mahasiswa Indonesia sedikit berkurangan daripada 12,000 sebelum ini menurun kepada 7,000 orang.

“Masalah mahasiswa Indonesia di sini ialah apabila pelaksanaan EMGS oleh kerajaan Malaysia manakala masalah mahasiswa Malaysia di Indonesia pula berkaitan Kitas (Kartu Izin Tinggal Sementara).

“Jadi mungkin dalam hal ini PAPTI dan PAM boleh saling berbincang dan menyelesaikan isu-isu kedua-dua pihak,” katanya ketika berucap merasmikan Simposium Indonesia-Malaysia Dalam Kajian Asia Tenggara di Hotel Puri Pujangga, Kampus UKM di sini, baru-baru ini.

Hadir sama Presiden PAPTI, Sdr Lukman Ismail; Ketua Umum PAM, Dr. Sabela Gayo; Rektor Universitas Al- Azhar Indonesia, Prof. Dr. Asep Saefuddin serta Ketua Komisi Pengawas Persaingan Usaha Indonesia, Dr. Chandra Setiawan.

Ari Purbayanto (dua dari kanan), Lukman Ismail (dua dari kiri) dan Asep Saefuddin (tengah) semasa Simposiuam Indonesia-Malaysia Kajian Asia Tenggara di UKM Bangi, baru-baru ini.

Pada masa yang sama, Ari Purbayanto menyokong PAPTI dan PAM menganjurkan simposium seperti itu memandangkan kaedah sedemikian dapat mencari titik penyelesaian berkaitan isu-isu bilateral.

“Misalnya isu sempadan, perbincangan diadakan setiap masa tetapi tidak memperoleh titik temu. Mungkin PAPTI dan PAM boleh panggil pakar-pakar dari kalangan akademik membincangkan hal ini, mungkin lebih mudah dan berkesan,” katanya.

Sementara itu, Lukman dalam ucapannya berharap simposium tersebut bukan sahaja dapat membincangkan isu-isu yang membelengu kedua-dua negara tetapi juga memperkukuh hubungan PAPTI dan PAM.

“Ini program kedua penganjuran bersama PAPTI dan PAM selepas kita adakan Program Persahabatan Alumni Malaysia-Indonesia yang diadakan di Papua Barat, Indonesia pada Mei lalu. Justeru, kita akan pergiatkan lagi program bersama selepas ini,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *